dinner lunch veggie

Aubergine met mozzarella, parmezaan en tomatensaus

Tijdens onze vakantie in Umbrië hebben we gegeten op het terras van een super gezellig restaurant op de trappen voor de San Fortunato kerk. Op de kaart staan simpele klassiek Italiaanse gerechten die tot in de perfectie worden klaargemaakt, waaronder deze Parmigana alla Melanzane. Enkele dagen later heb ik me zelf gewaagd aan dit recept met dit als resultaat, al zeg het zelf, het kwam aardig in de buurt van ‘het originele’.

Traditioneel wordt de schotel in de oven geplaatst om te gratineren, maar bij gebrek hieraan, in het huis waar we verbleven, heb ik het gemaakt in een pan met deksel. De parmezaan vormt dan geen krokant korstje, maar dat maakt deze topper zeker niet minder lekker.

ingrediënten voor 4 personen
4 kleine aubergines / 500 g (pruim-)kerstomaatjes / 2 teentjes look / 4 bolletjes buffel mozzarella / 80 g parmezaan (blok) / zwarte peper / zout / olijfolie

We starten met het maken van de rustieke tomatensaus. In mijn versie wordt de saus wordt niet gemixt of gezeefd, lekker makkelijk dus. Halveer de tomaatjes en stoof ze aan in een goede scheut olijfolie. Voeg de gepelde lookteentjes toe, je hoeft ze niet te snijden, ze zullen tijdens het koken zacht worden, waardoor je ze kan mengen onder de tomaten. Kruid met peper en zout. Laat ongeveer een half uurtje tot een uur sudderen, of tot de tomaten hun sap hebben gelost en de saus vervolgens tot de helft is ingekookt.

Verhit in een grote pan ongeveer één cm olijfolie en zet daarna op een laag vuurtje. Snij de aubergines in ronde plakken van ongeveer 5 mm dik. Bak de aubergines in de hete olijfolie tot ze bijna gaar zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en kruid met peper en zout.

Neem een schaal of pot en bestrijk de bodem met een paar eetlepels tomatensaus, leg hierop een laag aubergines en dan een laag mozzarella in plakken van 5 mm dik. Herhaal dit tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Rasp de parmezaan over de schaal en plaats in een oven van 180°C en laat 20 minuten gratineren.