dinner fish lunch

Gerookte makreel met witte asperges, lente-ui en gepekelde sjalot

Vandaag is de laatste dag van het witte aspergeseizoen, aangezien de plant nu moet beginnen groeien om voldoende kracht te hebben om volgend jaar nieuwe asperges te kunnen produceren. Met de laatste bussels maakte ik een eenvoudige lauwwarme salade met lente-uien, sjalotjes en gerookte makreel.

ingrediënten voor de mayonaise

1 ei / 1tl mosterd / scheutje azijn of citroensap / zonnebloemolie / peper / zout

Doe het ei met de mosterd in een hoge beker, kruid met een beetje zout en peper.

Zet een staafmixer onderaan in de beker en mix onder straalsgewijs toevoegen van de zonnebloemolie. Haal de mixer langzaam naar boven en blijf olie toevoegen tot je de gewenste dikte bekomt.

Werk af met een beetje natuur azijn of citroensap, kruid nog bij indien nodig.

ingrediënten voor 4 personen

2 gerookte makrelen / 2 bussels witte asperges / 2 bussels lente-uitjes / 2 roze banaansjalotten / 4 el (verse) mayonaise / 4 el yoghurt / sap van 2 limoenen / 2 el natuurazijn / 2 el olijfolie / zeezout / peper

Verwijder de schil van de sjalotten en halveer ze. Snij vervolgens in halve ringetjes. Voeg 1 el zeezout en de azijn toe. Laat minstens een kwartiertje pekelen.

Schil de asperges goed en snij ze in stukken van ongeveer 6 cm. Leg ze in een pot met gezouten water en breng aan de kook. Laat even opkoken en zet het vuur dan uit. Laat de asperges afkoelen in het warme water. Op deze manier zullen ze perfect beetgaar zijn.

Was de lente-uitjes en verwijder de slappe of verkleurde delen. Snij het groene en het witte gedeelte in stukken van ongeveer 8 cm. Verhit een pan en bak de lente-uitjes met 1 el olijfolie tot ze beetgaar, maar nog mooi groen zijn, kruid met peper en zout.

Verwijder het vel, de kop en de staart van de makreel. Haal voorzichtig één helft van de graat en trek dan de graat van de andere helft. Nu heb je 2 mooie grote stukken  gerookte makreel, verwijder de dunnere zijgraten nog uit de twee helften.

Meng voor de saus de mayonaise, de yoghurt, 1 el olijfolie en het sap van de limoenen. Kruid met peper en zout.

Verdeel de lauwe asperges en de lente-uitjes over een bord. Breek de makreel in grote stukken en leg op de groenten. Roer de sjalot nog even om en giet af, leg op het bord en werk af met de saus.