dinner meat

Kip met Tandoori-yoghurtmarinade en salade met geroosterde kikkererwten

Voor dit gerechtje haalde ik mijn inspiratie uit de Indische kip tandoori. In contrast met de dieprode kleur van de gemarineerde kip en de veenbessen heb ik gekozen voor fris groen en gele groenten, die verwerkt worden in een rauwe, frisse salade.

ingrediënten voor de kip voor 4 personen

600 g kipfilet / 4 el Griekse yoghurt / 2 el olijfolie / 2 el tandoorikruiden / 2 teentjes look / 1 el tomatenpuree / 1 tl zout / water

Snij de kip in blokjes van ongeveer 2,5 cm. Meng yoghurt, tomatenpuree, kruiden, olijfolie, fijngesneden look en het zout onder de kip en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast. Hoe langer je laat marineren hoe meer de smaken van de specerijen in de kip dringen.

Verhit een pan en pak hierin de kip met de marinade ongeveer 5 minuten. Voeg water toe en laat op een zacht vuurtje sudderen tot de kip mals is (30 à 60 minuten). Als de kip te droog kookt kan je nog een beetje water toevoegen. Zodra de kip klaar is moet de saus ingedikt zijn en rond de kip kleven.

ingrediënten voor de geroosterde kikkererwten

250 g gekookte kikkererwten, uitgelekt / 1 teentje look / 1 el harissa / 2 el olijfolie / 2 tl paprikapoeder / ½ tl komijnpoeder / ½ tl zout

Snipper een teentje look fijn en plet het met de platte zijde van een mes, of pers met de lookpers. Meng de lookpasta met de overige ingrediënten onder de kikkerweten.

Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in een voorverwarmde oven op 180°C en laat 45 minuten roosteren.

ingrediënten voor de salade

2 grote gele wortels / 1 venkel / 200 g stengelbloemkool / 100 g tuinbonen, gekookt en vlies verwijderd /  handvol gedroogde veenbessen / 2 takjes munt / zeste en sap van 1 citroen / 2 el olijfolie / zwarte peper / zout

Laat als eerste de gedroogde veenbessen 30 minuten wellen in voldoende water en giet daarna af.

Als je verse tuinbonen koopt, kies je best dikke peulen zodat je grotere bonen hebt. Voor het koken haal je de bonen uit de peulen. Voeg ze dan toe aan een pot kokend, gezouten water en laat 5 minuten koken. Giet af en spoel onder koud water, verwijder de inmiddels bruin geworden vliesjes. Om de bonen mooi groen te houden kan je een beetje bicarbonaat toevoegen aan het kookwater.

Vervolgens schil je de wortels en snij er met een dunschiller lange slierten. Snij ook de venkel in reepjes, door er in de lengte in vieren te verdelen en de harde kern te verwijder. Snij dwars op de dradige vezels.

Snij de stengelbloemkool in de lengte in fijnere reepjes en meng onder de rest van de groenten. Voeg ook de tuinbonen, de geweekte veenbessen toe en meng er het citroensap en de olijfolie onder. Kruid met peper en zout.

Schep onderaan in een bord een goede schep gestoofde kip, verdeel hierover de salade. Werk af met de zeste van de citroen en fijngesneden munt. Serveer er de geroosterde kikkererwten bij.