dinner meat

Rundslendestuk met cajun ‘dry rub’, wortelsalade en chumichurri

In dit recept maak ik mijn versie van de chimichurri die we kregen bij ons gegrild rundvlees in een Argentijns restaurant in Maboneng, Johannesburg tijdens ons laatste avond in Zuid Afrika. De pittige ‘dry rub’ geeft een extra smaakexplosie die super goed samen gaat met de zuren van de chumichurri en de pinda’s die verwerkt zijn in de wortelsalade.

ingrediënten voor het lendestuk met ‘dry rub’ voor 4 personen

800 gr rundvlees van de lende / 1 el paprikapoeder / 1 el gedroogde uitjes / 1 el grof zeezout / 2 tl lookpoeder / 2 tl rietsuiker / / 1 tl komijnpoeder / 1 tl mosterdzaad / 1 tl karwijzaad / 1 tl chilivlokken / 1 tl zwarte peperkorrels / ½ tl gerookt paprikapoeder / hoeveboter

Voeg alle droge ingrediënten samen in een vijzel en vermaal tot poeder. Kies voor een dik stuk rundvlees van ongeveer 4 cm dik. Bestrijk het lendenstuk rondom met de cajun kruidenmengeling en laat een tiental minuten marineren op kamertemperatuur.

Verhit ondertussen een grillpan gedurende minimum 5 minuten zodat ze goed heet is. Gril het rundvlees in de pan, ongeveer 3 minuten aan elke zijde. Het vlees zal in het midden zo nog mooi rozerood zijn

Zet het vlees aan de kant en laat er een klontje boter over smelten. Laat 5 minuten rusten alvorens het vlees in dunnen plakjes te snijden.

ingrediënten voor de chimichurri

Een handvol bladpeterselie / 5 takjes verse oregano / 3 takjes tijm / 1 groene chilipeper / 1 teentje look 1 grote sjalot / 1 el witte wijn azijn / sap van ½ citroen / olijfolie / een snuifje komijnpoeder / 1 tl zeezout

Hak de verse kruiden met de chilipeper, teentje look en de sjalot zo fijn als je kan. Als je van heet houdt kan je de zaadjes in het pepertje laten, maar ik voeg de chilipeper zonder zaadjes toe.

Meng met de azijn, het citroensap de olijfolie het komijnpoeder en het zout. Je kan zelf een beetje spelen met de verhoudingen. Als je liever wat meer zuur hebt kan je wat extra azijn of citroensap toevoegen.

ingrediënten voor de wortelsalade voor 4 personen

8 grote wortelen / sap van 2 citroenen / 2 el olijfolie / 2 tl sesamolie / 2 handjes gezouten pindanoten / een handvol bladpeterselie / zwarte peper / zeezout

Ik heb gekozen voor paarse en gele wortelen, omdat dit mooier oogt, maar het lukt ook perfect met de gewone oranje exemplaren. Verwijder de schil en maak slierten met een dunschiller van de wortelen. Meng er het citroensap, de olijfolie en de sesamolie onder en kruid met peper, wacht nog even met het zout.

Doe de pindanootjes in een vijzel en stamp ze fijn, de stukjes mogen nog wel zichtbaar zijn. Meng onder de wortelsalade en proef, voeg indien nodig nog wat zout toe.

Snij de bladpeterselie grof en meng onder de salade.