dinner meat

Harissa kip met kleurrijke lentenssalade

Als je niet veel tijd hebt, maar je wil toch een smakelijk gerecht met veel groenten op tafel wil zetten, is deze salade met pittige kip een ideaal gerecht. Het snijden van de groenten zal de meeste tijd in beslag nemen, maar op een kwartiertje zou het iedereen moeten lukken om dit gerecht te kunnen bereiden.

De harissa is de belangrijkste smaakmaker in dit recept, ga dan ook op zoek naar diegene die jij lekker vindt. Indien je de harissa uit tubes gebruikt kan je hem best wat aanlengen met water, aangezien deze heel pittig kunnen zijn en nogal dik van structuur. Ik gebruik voor dit recept zelf een potje harissa van het merk Al’fez, hieraan werden kruiden, zoals koriander, anijs en komijn toegevoegd, waardoor hij heel kruidig en ook fris smaakt. De textuur is ook wat vloeibaarder dan deze uit de tubes. Bij de ingrediënten staat dat je 2 eetlepels harissa gebruikt, dit is behoorlijk pittig, je zal zelf wat moeten uitzoeken hoeveel voor jou net goed is.

ingrediënten voor 4 personen

600 g kipfilet / 2 wortelen / 1 courgette / 1 rode ui / 1 bussel radijsjes / ¼ van een kleine spitskool / 1 bussel bladpeterselie / 2 el harissa  / sap van 1 citroen / olijfolie / peper / zout

Snij de spitskool in de lengte in vieren. Voor dit recept gebruiken we ¼ van de spitskool, de rest kan je bewaren voor een ander gerecht. Verwijder eventueel de harde kern en snij dan dwars in fijne reepjes.

Gebruik een dunschiller om de wortelen en de courgette in lange linten te snijden. De kern van de courgette gebruiken we niet, zodra de zaadlijsten zichtbaar zijn bij het ‘schillen’ van de courgette draai je ze een kwartslag en schil terug tot aan de zaadlijsten, blijf draaien tot je alle vier de kanten hebt opgesneden.

Snij de radijsjes in dunnen plakjes. Kleine blaadjes mag je eraan laten, zorg wel dat er geen zand meer tussen zit, want dat is heel onaangenaam tijdens het eten.

Verwijder de schil van de ui en verdeel in tweeën, snij in dunne halve maantjes. Als de ui te scherp is kan je hem even ‘pekelen’ in grof zout tot het vocht uit de ui komt. Spoel hem daarna goed om en dep droog.

Snij 1/3 van de peterselie fijn en hou apart, de rest van de peterselie hak je grof en meng je onder de gesneden groenten. Voeg het sap van de citroen, een scheut olijfolie en wat peper en zout toe.

Als laatste stap zullen we de kip bereiden. Zet alvast een pan op het vuur en laat goed heet worden. Snij de kipfilets in stukjes van ongeveer 0,5 cm dik en meng er de harissa onder, voeg ook wat zout toe. Bak de kip kort in olijfolie zodat ze sappig blijft en de harissa niet verbrand voeg op het einde de fijngesneden peterselie toe. Voeg de kip toe aan de salade en serveer.