dinner fingerfood lunch meat veggie

Taco’s met venkel, komkommer en gehakt

Ik gebruik in dit recept Za’atar om de tortilla’s op smaak te brengen. Dit is een kruidenmengeling uit het Midden-Oosten op basis van: sumak (rode zure besjes), sesamzaad, korianderzaad, tijm, marjolein, basilicum, oregano en zout. Tegenwoordig is dit in bijna elke supermarkt te vinden, maar als je het niet kan vinden kan je kruiden en specerijen toevoegen naar eigen smaak.

Als je liever een vegetarische variant wil maken is dat perfect mogelijk vervang het gehakt bij de vulling dan door 100 g extra venkel in fijne blokjes gesneden.

ingrediënten voor 6 taco’s

100 g maismeel / 150 g water / ½ el olijfolie / ½ tl zout /  ½ tl Za’atar

Meng het maismeel met het water, de olijfolie, de kruiden en het zout en laat 5 minuten zwellen. Maak 8 bolletjes van 40 g en bedek ze met een vochtige handdoek zodat ze niet uitdrogen.

Snij twee velletjes bakpapier van 20 cm x 20 cm en leg hiertussen een balletje maisdeeg een duw een beetje plat. Rol uit tot een cirkel met een diameter van 12 cm met een deegrol of gebruik een tortillapers als je die hebt.

Bak de toco’s in een warme pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Draai om als de tortilla net begint te kleuren. Als de tortilla’s opblazen zijn ze perfect.

Net voor het serveren leg ik de taco’s nog even in een hete grillpan zodat ze aan de buitenzijde krokant worden.

ingrediënten voor de saus

2 el mayonaise (best zelfgemaakte) / 2 el yoghurt / sap van ½ citroen / 3 takjes verse oregano / zout

Zelf mayonaise maken is echt heel gemakkelijk, je hebt hiervoor nodig: een ei, 1 tl mosterd, zout, zwarte peper, natuurazijn of citroensap en zonnebloemolie. Doe het ei met de mosterd, peper en zout in een hoge beker en mix met de staafmixer onder toevoegen van de olie tot de gewenste dikte. Werk af met een scheutje azijn of sitroensap.

Voeg bij 2 el mayonaise de yoghurt het citroensap, wat extra zout en fijngesneden oregano.

ingrediënten voor de vulling

100 g varken-kalfsgehakt / 1 venkel / ¼ komkommer / 1 teentje look / 1 tl venkelzaad / sap van ½ citroen / een scheutje Ricard / olijfolie / hoeveboter / zwarte peper / zout

Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak op hoog vuur hierin het gehakt licht bruin. Voeg een versnipperd teentje look toe en het venkelzaad.

Halveer de venkel en snij de ene helft in fijne blokjes en de ander helft in zeer dunnen plakjes. Bewaar het groene ‘bladerige’ gedeelte voor later.

Voeg de blokjes toe aan het gehakt en laat even meebakken en blus met Ricard, laat even inkoken, kruid met peper en zout en voeg een klontje boter toe.

Meng de in plakjes gesneden venkel met citroensap, zwarte peper, zout en een scheutje olijfolie. Meng hieronder het groene deel van de venkel, wat fijngesneden.

Vouw elke gegrilde taco dubbel en vul met het gehakt en de venkelsalade. Werk af met een lepel saus.