dinner fish vegan veggie

Gewokte paksoi met mango en grote garnalen

Voor een doordeweekse maaltijd kies ik al snel voor een Aziatisch wokgerecht. Het vraagt wat extra voorbereiding, aangezien alles moet gesneden zijn voor je start met wokken. Maar vanaf het moment dat het eerste ingrediënt in de hete wok gaat, is het een kwestie van minuten alvorens het gerecht op tafel staat.

Voor deze wokschotel heb ik gekozen voor grote garnalen, maar je kan net zo goed vlees, of als je een vegetarische variant wenst, tofu gebruiken. Vervang de vissaus dan door extra sojasaus en de oestersaus door een vegetarische variant op basis van shii-take. Op deze manier heb je meteen ook een vegan versie.

ingrediënten voor 4 personen

24 grote garnalen / 2 rijpe mango’s / 4 kleine paksoi (ongeveer 15 cm) / 1/2 Chinese kool / 4 stengels selder / 1 komkommer / 2 rode uien / 4 stengels citroengras /sap van 1 limoen / 5 cm gember / 4 teentjes look / bussel koriander / 2 el arachideolie / 2 el vissaus / 2 el sojasaus / 1 el oestersaus / 2 tl sesamolie / 4 tl rietsuiker / srirasha chilisaus

Om de mango in mooie gelijke blokjes te snijden, snij je hem eerst door midden langs de pit (1). Snij het vruchtvlees kruislings in tot tegen de schil (2). Vouw min of meer binnenstebuiten, totdat je de schil vlak kan leggen op het werkblad (3). Snij nu het ingekerfde vruchtvlees van de schil (4). De hetzelfde met de andere helft en snij het resterende vruchtvlees rond de pit ook in blokjes.

Snij de Chinese kool in dunnen slierten, de selder in schuine stukken. Doe hetzelfde met de komkommer nadat je de zaadlijsten verwijderd hebt. Vervolgens de paksoi in lange repen snijden van ongeveer 1 cm breed.

Schil de gember en de look en snij fijn. Kneus de citroengras stengels door er een aantal keren met de achterzijde van een mes op te slaan.

Verwijder de schil van de rode uien en snij in grote stukken.

Verwarm de arachideolie in een wok op hoog vuur en voeg de garnalen, de look, gember, het citroengras, de selder en de rode ui toe. Laat even bakken tot de garnalen bijna gaar zijn en voeg dan de paksoi en de Chinese kool toe. Blus met limoensap en voeg ook de vissaus, de sojasaus, de oestersaus, de sesamolie en de suiker toe en laat even licht indikken.

Schep er net voor het serveren de komkommer en de mango onder en strooi er wat verse korianderblaadjes over. Geef er srirasha saus bij voor zij die het graag wat pittiger hebben.