dinner lunch side dish

Mangosalade met wortel en koriander

Tijdens onze doortocht door Vietnam heb ik ongelooflijk veel inspiratie kunnen opdoen op culinair gebied. De verse producten, smaakvolle ingrediënten en veelheid aan kruiden die gebuikt worden zijn zeer verschillend van wat de Belgische keuken te bieden heeft. Deze Mangosalade is geïnspireerd op een gerecht dat we in een gezellig en hip Vietnamees restaurantje in de keizerlijke stad Hue hebben gegeten. Gebruik hiervoor een onrijpe mango, tegenwoordig is dit een hele zoektocht, maar met een rijp exemplaar zal de salade niet knapperig zijn en kan je geen mooie julienne snijden.

ingrediënten voor 3 à 4 personen als bijgerecht

1 grote onrijpe mango / 1 grote wortel / 1 rode ui / 2 el vissaus / sap van 1 limoen / 2 cm gember / 1 groen Thais pepertje / 2 tl rietsuiker / 1 tl sesamolie / een bussel koriander

Snij voor de julienne van mango dunne plakjes van 2 à 3 mm, dit lukt het beste met een mandoline, maar met een scherp mes en wat oefenen gaat het ook wel. Snij de plakjes vervolgens in julienne. Doe hetzelfde met de wortel, snij diagonaal plakjes en dan lange slierten. Verwijder de buitenste schil van de rode ui en halveer en snij in dunne halve ringen. Meng alles samen in een grote kom.

Snij de gember in zeer kleine blokjes of rasp nadat je de schil verwijderd hebt. Voeg de vissaus, het limoensap de sesamolie, het fijn gesneden pepertje en de rietsuiker toe en meng door elkaar.

Besprenkel de dressing over de salade en strooi er de verse korianderblaadjes over.