dinner fingerfood veggie

Tofu balletjes met gewokte paksoi

Ik krijg tegenwoordig regelmatig de vraag naar vegetarisch gerechtjes en heb dit aangegrepen om te beginnen experimenteren, deze keer meet tofu. Om eerlijk te zijn ben ik nooit een liefhebber geweest van tofu, maar door te mengen met sojasaus en kruiden en er een krokant jasje omheen te voorzien zijn er wat mij betreft een goede vervanger voor de ‘echte’ gehaktballetjes.

ingrediënten voor 16 balletjes

350 g tofu / 2 eieren / 6 el havermout / 4 el broodkruim / 1 el witte sesamzaadjes / 1 el zwarte sesamzaadjes/  4 el maiszetmeel of kikkererwtenmeel/ 1 rode chilipeper / 1 teentje look / 3 el sojasaus / 1 el sesamolie / handvol korianderblaadjes

Snij de look, de ui, de chilipeper en de koriander fijn. doe samen met de tofu, de sojasaus en de sesamolie in een blender en mix tot een gladde massa. Voeg hierbij 4 el havermout en rol er 16 gelijke balletjes van.

Meng de rest van de havermout met de 2 soorten sesam en het broodkruim in een diep bord. Kluts in een ander bord de eieren. Rol de balletjes eerst door het meel, dan door het eimengsel en als laatste door de havermout met sesam. Herhaal de laatste twee stappen, zodat elk balletje volledig bedekt is.

Warm de friteuse tot 170°C of verhit een goede laag olie in een pan. Bak de balletjes in porties tot ze goudbruin zijn.

ingrediënten voor de paksoi

4 kleine groen paksoi / 1 rode chilipeper / 1 teentje look / 3 el sojasaus / 1 el sesamolie / 1 el arachideolie / handvol korianderblaadjes / 2 lente uitjes

Snij de paksoi onderaan door zodat je losse bladeren krijgt, laat de stelen aan de bladeren zitten; Snij ze in de lengte in twee of drie lange stukken, afhankelijk van de dikte. Snij als volgt de chilipeper en de look fijn.

Warm de olie op in een wok tot ze goed heet is, bak kort de look en de chilipeper in de hete olie en blijf goed omscheppen zodat de look niet verbrand. Voeg de paksoi toe en laat 1 minuut bakken alvorens je de sojasaus en de sesamolie toevoegt. Schep alles goed om tot de sojasaus wat ingekookt is en rond de paksoi blijft hangen.

Verdel de paksoi over 4 borden en serveer er de tofu balletjes bij en strooi er wat korianderblaadjes en fijngesneden groen van lente ui over. Als je het graag extra spicy hebt kan je nog wat sriracha saus toevoegen, of zoete chilisaus.