dinner vegan veggie

Tempeh met groene groenten en zwarte sesam

Een ander product, naast tofu, wat regelmatig gebruikt wordt in de veganistische en vegetarische keuken is tempeh. Ik had het, voor ik dit gerecht maakte, nog maar één keer gegeten tijdens een macrobiotische kookworkshop die ik een aantal jaar geleden volgde. Ik was toen niet helemaal overtuigd, maar door wat extra smaken toe te voegen tijden het bakken is tempeh best wel lekker, en zorgt het voor wat extra variatie.

ingrediënten voor 4 personen

250 g tempeh / 200 g sugar snaps / 1 grote broccoli / 150 g taugé / 100 g shiitakes / 1 grote ui / 2 teentjes look / 2 el sojasaus / 1 el oestersaus / 2 tl sriracha / 3 el arachideolie / 2 tl zwarte sesamzaadjes

Verhit in een pan met anti aanbaklaag 2 el arachideolie. Snij de tempeh in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en bak ze in de hete olie. Voeg 1 el sojasaus en de sriracha toe. Bak tot de tempeh mooi goudbruin in, dit duurt ongeveer 5 minuten, draai halverwege even om en zorg dat de saus mooi door de tempeh wordt opgenomen.

Snij de broccoli in roosjes, de ui in grove stukken, de shiitake in plakjes, nadat je de steeltjes verwijderd hebt, en snipper de look fijn. Zet een wok op hoog vuur en bak de groenten in 1 el arachideolie, voeg de sugar snaps en de taugé na ongeveer 2 minuten roerbakken toe, zodat ze mooi knapperig blijven. Blus af met de sojasaus en oestersaus en laat nog 1 minuut verder bakken onder voortdurend roeren.

Serveer de groenten met de gebakken tempeh en strooi er de zwarte sesam over.