dinner lunch veggie

ravioli van paddenstoelen met burrata salieboter

Deze zomer was ik op vakantie in Sicilië, we hebben daar heerlijk gegeten. Veel vis, zeevruchten en heerlijke pizza natuurlijk. Maar ook verse pasta. Ik bedacht me toen dat het zeer lang geleden was dak ik zelf nog eens verse pasta gemaakt had. Ik gebruik meestal een goede kwaliteit gedroogde pasta, maar voor ravioli moet je echt zelf pasta maken. Het is het meer dan waard, als je deze ravioli geproefd hebt, zal je nooit meer de voorgemaakte variant uit de supermarkt willen.

ingrediënten voor de pasta (8 grote ravioli)

200 g semolina remachinato / 2 eieren / 1 el olijfolie / 1 tl zout

Meng de semolina met de eieren, het zout en de olijfolie. Meng gedurende een 10-tal minuten tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol en bewaar het in huishoudfolie tot je het gaat gebruiken. Om mooie dunnen pastavellen te maken gaan we het deeg nu uitrollen met een pastamachine. Je kan het ook met een deegroller uitrollen, maar dat zal wat meer tijd en kracht vragen. Stel de pastamachine in op stand 1, dit is de dikste stand. Druk de helft van het deeg wat plat en rol het door de machine. Doe dit een 6-tal keer en vouw het deeg telkens dubbel. Zet nu een standje dunner en rol het dunner uit. Als het deeg in tussentijd gaatjes vertoont, kan je het nog eens dubbel vouwen en op dezelfde stand verder uitrollen. Ga zo verder tot stand 6, nu zal het deeg dun genoeg zijn om de ravioli te kunnen maken. Doe hetzelfde met de andere helft van de paste zodat je 2 evengrote vellen hebt.

ingrediënten voor de vulling

150 g gemengde paddenstoelen / 1 teentje look / 1 sjalot / 30 g parmezaan (vers geraspt) / 100 ml room / 1 el olijfolie / 20 g boter / een paar takjes bladpeterselie / zwarte peper / zout

Snij de paddenstoelen fijn, dit hoeft niet in mooie plakjes, grof gehakt zal goed zijn. Bak ze aan in hete olijfolie en zet het vuur wat lager. Voeg nu de gesnipperde sjalot en het teentje look toe, ook gesnipperd, en kruid met peper en zout. Als de sjalot wat glazig is voeg je de boter toe en laat ze smelten. Voeg dan de parmezaan en de room toe en laat inkoken tot hij volledig ingedikt is. Gebruik room met minimum 30% vet anders zal de saus te waterachtig zijn. Voeg nog wat gesnipperde peterselie toe en laat het mengsel afkoelen.

Leg één van de vellen op het keukenblad en verdeel de vulling in 8 hoopjes over het vel, ongeveer 10 cm van elkaar. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de hoopjes, zodat het ander pastavel nog aan het onderste kan kleven. Borstel water rondom de randen tussen de vulling en leg het 2de vel erover. Druk goed aan zodat er geen lucht meer onder de pasta zit. Snij nu 8 afzonderlijke ravioli met een gekarteld rolmesje. Zet een grote pot water op het vuur en kook de ravioli in 1 à 2 minuten beetgaar.

ingrediënten voor de saus en afwerking

1 bol burrata / 1 citroen / 20 salieblaadjes / 50 g boter / zwarte peper

Verwarm de boter in een pannetje en voeg de salieblaajes toe. Laat even stoven tot de blaadjes donker groen kleuren. Blus met het sap van een halve citroen. Serveer 4 ravioli per persoon voor een hoofdgerecht, 1 à 2 voor een voorgerecht, overgiet met de botersaus. Scheur wat burrata van de bol en leg op de ravioli werk af met zeste van citroen en kruid met wat zwarte peper