dinner fish

Thaise soep met zeevruchten

Het is telkens weer een hele onderneming om tijdig in de viswinkel te geraken. Zeker nu de wegenwerken in Antwerpen is het, zelfs met de fiets, niet gemakkelijk om de stad nog in of uit te geraken. Daardoor kwam ik 5 minuten te laat aan, maar Soraya, de eigenaar van Rungis Fish in de Provinciestraat, liet me toch nog binnen om deze verse zeevruchten te kunnen meenemen. Om de Oosterse sfeer in de soep te krijgen gebruik ik gember, citroengras, limoen en chilipeper. De vissaus zorgt er dan weer voor dat de zeevruchten meer naar de voorgrond komen. Deze aroma’s doen me telkens terugdenken aan ons verblijf in Bangkok en doorreis door Vietnam, een jaar geleden.

ingredi├źnten voor 4 personen

2 pijlinktvissen / 12 grote garnalen / 400 g venusschelpen / 4 kleine groene paksoi / 10 shiitake / 6 lente-uitjes / 6 teentjes look / 8 cm gember / 4 kleine rode pepertjes/ 1 limoen / 2 el rietsuiker / 4 stengels citroengras / 3 el vissaus / 1 el sojasaus / 1 el sesamolie / 1 el kokosolie / 3 el arachideolie / 3 el tomatenpuree / 4 el kokosroom / 1,5 l water of groentebouillon

Voor het schoonmaken van de inktvis verwijder je eerst de kop, de ingewanden en het doorzichtige inwendige skelet. Strip het gekleurde vel weg, samen met de twee pijlvormige elementen. Nu hou je enkel het witte omhulsel over, spoel dit grondig onder koud water. Snij in de lengte volledig door en snij in stukken van ongeveer 5 x 3 cm. Neem een heel scherp mes en snij de stukjes kruiselings in langs de binnenzijde, maar niet volledig door, dit voorkomt dat de stukjes volledig opkrullen en maakt ze veel malser na het bakken. Plat twee teentjes look en bak de inktvis in 2 minuten gaar in een hete wok met 1 el arachideolie, kruid met peper en zout.

Bak de hele garnalen in een hete pot met kokosolie, sesamolie, 2 teentjes look, de chilipeper tot ze rozig zijn, maar nog niet helemaal gaar. Blus met de vissaus en voeg 1,5 l water of bouillon, de tomatenpuree en de gekneusde stengels citroengras toe. Laat even doorkoken, haal dan de garnalen uit de soep en zet even aan de kant.

Snij de shiitake in dunne plakjes en het wit gedeelte van de lente-uitjes in ringetjes. Snij de gember eerst in dunne plakjes en daarna in korte, dunne julienne. Verhit 1 el arachideolie en bak hierin de paddenstoelen, de ui en de gember tot ze gaar zijn. Voeg ze toe aan de soep met sap van 1 limoen en 2 el rietsuiker en laat alles 10 minuten doorkoken, voeg dan de venusschelpen toe en zet af als alle schelpen geopend zijn.

Snij de paksoi onderaan los zodat je afzonderlijke stelen krijgt. Plet de laatste teentjes look en wok de paksoi kort in arachideolie en blus met de sojasaus. Warm ondertussen de inktvis en de garnalen op in de licht ingekookte soep.

Verdeel de soep met de zeevruchten over vier kommen en leg er de paksoi bij. Snij het groen van de lente-uitjes in julienne en verdeel over de borden. Werk af met een lepel kokosroom.