dinner lunch side dish vegan veggie

Lauwe salade van venkel en aubergine

Deze salade maakte ik de eerste keer afgelopen zomer op vakantie in Sicilië. In de tuin van ons vakantieverblijf groeide Kaapse look, een delicate looksmaak in de bladeren en mooie eetbare, paarse bloemetjes. Terug in België heb ik deze salade nog eens gemaakt maar bij gebrek aan Kaapse look heb ik bieslook gebruik, qua smaak is dit te vergelijken, maar jammer genoeg geen bloemetjes om het gerecht mee af te werken. Voor de niet veganisten onder ons kan je nog wat fetakaas toevoegen, de ziltige smaak past perfect bij de gegrilde groenten.

ingrediënten voor 4 personen (als hoofdgerecht)

3 venkels / 1 grote aubergine / 2 rode uien / 5 lente uitjes / 2 sinaasappels / 2 takjes munt / Kaapse look of bieslook / olijfolie / peper / zout

Snij de rode ui in dunne halve ringetjes en laat ze in het sap van 2 sinaasappels een half uurtje trekken. Zo blijft de smaak van de ui behouden zonder de pikante nasmaak.

Snij het groene gedeelte van de venkel en houd de pluksels bij. Snij vervolgens de venkel en de aubergine in plakken van ongeveer 6 mm dik. Bestrooi ze met wat peper en zout en overgiet met olijfolie, zodat de groenten rondom met een dun laagje bedekt zijn. Gril ze in een hete grillpan tot de venkel gemakkelijk te doorprikken is met een vork en de aubergine wat glazig is geworden. Snij de gegrilde aubergine in blokjes en leg samen met de venkel in een grote serveerschaal.

Snij de lente uitjes in stukken van ongeveer 6 cm lang en gril ze ook even in de grillpan. Ze moeten gegaard zijn maar toch nog knapperig aanvoelen. Leg ze bij de courgette en de aubergine in de schaal.

Haal de rode ui uit het sinaasappelsap en meng onder de groenten. Voeg bij het sinaasappelsap een 3-tal el olijfolie en wat peper en zout en giet het over de groenten, meng alles nog eens goed onder elkaar.

Hak de munt en de Kaapse- of bieslook fijn en voeg dit toe aan de salade. kruid met peper en zout indien nodig en strooi de venkel pluksels erover. Als je bloemen van de look hebt, kan je deze net voor het serveren nog toevoegen.