dinner veggie

Cannelloni van courgette met ricotta en tomaat

Deze cannelloni met tomaten saus is 100% glutenvrij en vegetarisch. In plaats van pastabuisjes gebruikte ik dun gesneden courgette om op te rollen en te vullen met een romige mix van ricotta, parmezaan en pijnboompitten.

ingrediënten voor 4 personen

3 dunne courgettes / 10 kerstomaatjes / 1 ui / 1 teentje look / 400 g tomatenblokjes / 2 el tomatenpuree / 1 tl harissa / bussel basilicum / 500 ml groenten bouillon / 500 g ricotta / 100 g parmezaan / 60 g pijnboompitten / olijfolie / oregano / peper / zout

We starten met het het maken van de tomatensaus. Snipper hiervoor een ui en een teentje look fijn en fruit aan in wat olijfolie. Voeg de tomatenpuree en de harissa toe en laat een minuutje mee bakken. Doe de tomatenblokjes mee in de pot en voeg ook de groenten bouillon toe. Kruid met peper, zout en oregano en laat ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel, of tot de saus voldoende ingekookt is.

Ondertussen kunnen we de vulling van de cannelloni  voorbereiden. Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze goudbruin zijn en laat even afkoelen. Snij de basilicum in fijne reepjes, hou de kleine blaadjes apart om straks af te werken. Raspt de parmezaan fijn en meng onder de ricotta samen met de geroosterde pitten en basilicum. Voeg nog wat peper en zout toe en meng alles goed onder elkaar.

Nu de cannelloni zelf nog. Snij hiervoor dunne, lange plakken van de courgette van ongeveer 2 mm dik. Ik gebruik hiervoor een mandoline. Je kan ze ook met een mes snijden als je geen mandoline hebt. Als de plakjes te dik zijn zal je ze niet kunnen oprollen zonder ze te breken. Stoof dan even aan in olijfolie of gril ze zodat ze buigzaam worden.

Rol in elk plakje nu een kleine eetlepel van de ricotta vulling en zet ze rechtop in een ovenschaal. Als de schaal volledig gevuld is, overgiet je de rolletjes met de tomatensaus. Snij de kerstomaatjes in twee en verdeel ze over de schotel. Zet in een voorverwarmde oven van 200°C en laat 25 minuten garen. Werk af met de resterende basilicum blaadjes.