dinner lunch side dish vegan veggie

Groene salade met romanesco en asperges

Ik probeer de laatste tijd de vegetarische keuken meer en meer te integreren in mijn dagelijks eetpatroon. Daarom experimenteer ik met minder gekende groenten en veel kruiden, om de gerechten die extra touch te geven, zodat het toch niet saai hoeft te zijn. Deze zomerse salade met verschillende groene groenten kan je als volwaardige maaltijd op tafel zetten, dan zou ik de hoeveelheden hieronder wel verdubbelen, maar kan ook als side dish bij tal van gerechten geserveerd worden. Ik maakte er nog hummus met tomaat en harissa bij. Het recept hiervan vind je ook op de blog.

ingrediënten voor 4 personen (als side dish)

1 romanesco / 1 bussel fijne groene asperges / 1/2 venkel / 2 handjes jonge bladspinazie / 2 witte uien / 2 lente-uitjes / 1 citroen / 1 el rode wijnazijn / 2 el olijfolie / grof zeezout / zwarte peper

Zet een grillpan op een hoog vuur en laat deze in 5 min. heet worden. Snij ondertussen de harde delen van de asperges en snij de uien in de lengte doormidden. Grill ze 2 à 3 minuten in de pan en laat alles wat afkoelen. Verwijder de schil van de ui en snij ze in halve ringetjes.

Breng in een grote pan water aan de kook, verdeel de romanesco in roosjes en blancheer kort in kokend water tot ze beetgaar zijn, dit duurt maar een paar minuutjes. Spoel meteen onder koud water, zodat ze mooi groen blijven.

Snij het groene gedeelte van de lente-uitjes in stukken van ongeveer 6 cm lang en snij ze dan in de lengte in fijne julienne.

Verwijder van de venkel de groene harde stengels, maar hou de dille-achtige pluksels bij, die zullen we straks gebruiken om de salade af te werken. Snij de halve venkel nog eens in de lengte door en verwijder de harde kern. Snij nu zeer dunne plakjes van de venkel, zodat je er bijna kan door kijken.

Hussel de gegrilde groenten, de lente-ui, venkel en spinazieblaadjes onder elkaar en meng de ingrediënten van de dressing, citroensap, rode wijnazijn en olijfolie. Verdeel ze over de salade net voor het serveren en kruid met zout en peper. Strooi als laatste de dille pluksels erover en rasp nog wat zeste, het gele gedeelte, van citroen.