dinner lunch veggie

Couscous van bloemkool met asperges en geitenkaas

Het is weer aspergetijd en dan denk ik spontaan aan asperges à la flamande of aspergesoep met room. Toch zijn er nog zo vele andere gerechten waarin de witte asperge uitstekend tot zijn recht komt. Vandaag verwerk ik deze asperges, vers uit de tuin, in een vegetarische salade met geitenkaas.

ingrediënten voor 4 personen

1 grote bloemkool / 12 asperges / 3 groene appels / 3 citroenen / 100 g jonge slablaadjes / 2 kleine rode uien / 150 g zachte geitenkaas / 1 handvol gedroogde veenbessen / een 10-tal blaadjes munt / 1 el honing / peper / zout

We zullen starten met de asperges, aangezien die de meeste tijd nodig zullen hebben om gaar te worden en weer af te koelen. Schil de asperges goed en verdeel ze in stukjes van ongeveer 4 cm lang. Leg ze in een pot met water en zout en zet op hoog vuur. Zodra het water kookt zet je het vuur uit en laat je de asperges hier nog een 10-tal minuten in liggen, de asperges zullen dan perfect gaar zijn, als je ze liever nog wat zachter hebt laat je ze wat langer liggen. Neem ze nu uit het water en laat ze uitlekken en afkoelen.

Verdeel de bloemkool in roosjes en blend ze in delen tot ze korreltjes ter grootte van couscous vormen. Voeg zeste van 1 citroen, sap van 3 citroenen en een royale scheut olijfolie toe, kruid met peper en zout en voeg fijngesneden muntblaadjes toe. Gebruik hiervoor een scherp mes en rol alle blaadjes samen op, zo kan je ze in heel fijne reepjes snijden.

Laat ondertussen de gedroogde veenbessen weken in wat warm water. Knijp na 10 min het overtollige water uit de bessen en voeg ze toe aan de bloemkool.

Schil de appels en snij in kleine blokjes, doe hetzelfde met de rode uien, maar snij ze in zeer dunne halve maantjes, zo is de smaak niet te scherp en goed verdeelt over de salade. Voeg dit samen met de sla en de asperges toe aan de couscous.

Als laatste meng je de geitenkaas met de honing en verdeel je hem over de salade. Werk nog af met wat extra peper en olijfolie.