dinner fingerfood lunch meat

Hongaarse pompos met groene salade

Pompos is een origineel Hongaars gerecht. Je kan het wat vergelijken met een pizza met dikke bodem die belegd wordt met room, spek, kaas en ui. Ik heb het voor het eerst gegeten op het Sziget festival in Budapest en was meteen verkocht.

Oorspronkelijk wordt het gemaakt met gistdeeg, mijn versie maak ik met een deeg van bloem, bakpoeder en yoghurt, wat maar een half uurtje moet rusten. Het recept hiervoor kreeg ik van Leyla Kurhan, die in Gent enkele jaren geleden haar restaurant Sofraya opende.

ingrediënten voor de pompos (4 personen)

350 gr bloem / 12 g bakpoeder / 350 g Griekse yoghurt / 1 el olijfolie / 250 g spek / 200 g crème fraîche / 150 g gruyère / 2 kleine rode uien / 1 teentje look / 1 citroen / zout / peper

Zeef de bloem en het bakpoeder en meng de olijfolie 1 tl zout en de yoghurt eronder. Kneed tot je een mooi homogeen deeg hebt. Dek af met plastiekfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Snij het spek in blokjes en de uien in halve ringen. Plet de look en meng hem onder de crème fraîche, Rasp ook nog de kaas.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 25 bij 40 cm en bestrijk hem met het roommengsel en kruid met peper en zout. Strooi de kaas erover en vervolgens het spek en de ui.

Bak de pompos gedurende 15 min in een hete oven, of tot het deeg gaar is en de kaas licht begint te kleuren. Verdeel in 8 stukken en rasp er nog wat zeste van citroen over. Serveer de pompos goed warm.


Ik serveer hierbij een frisse groene salade van jonge spinazieblaadjes, komkommer en groene paprika, en een dressing op basis van citroen. Het zure van de citroen zal de vettere smaak van de room en het spek wat breken, waardoor alles in balans zal zijn.

ingrediënten voor de salade (4 personen)

100 g jonge spinazie / 2 groene paprika’s / 1 komkommer / een bussel bladpeterselie / en paar takjes munt / 1 citroen / olijfolie / peper / zout

Snij de paprika in kleine blokjes. Doe hetzelfde voor de komkommer, maar verwijder eerst de zaadlijst, deze bevat te veel water waardoor de salade snel slap zal worden.

Pluk de blaadjes van de takjes peterselie en snij de munt in fijne reepjes. Rol hiervoor de muntblaadjes op en gebruik een groot scherp mes. Doe dit alles met de spinazieblaadjes in een grote kom en meng door elkaar.

Voor de dressing voeg je citroensap, olijfolie, peper en zout samen en meng goed. Verdeel de dressing over de salade, net voor het serveren, en meng alles nog eens door elkaar.