dinner lunch meat

Taco’s met buikspek, maïs en cheddar

Om mooie ronde tortilla’s te maken gebruik je best een tortillapers. Als je van plan bent om regelmatig taco’s te maken is dit zeker een aanrader. Ik heb de mijne online gekocht bij Oldenhof uit Nederland, want in België zijn ze niet gemakkelijk vindbaar. Ben je van plan om maar zeer sporadisch taco’s zelf te maken, dan lukt het ook prima met wat bakpapier en een deegrol. De tortilla’s zullen er dan iets rustieker uitzien, maar de smaak blijft dezelfde.

Ingrediënten voor de taco’s (6 stuks)

60 g maismeel / 1 el olijfolie / ½ tl zout / 250 ml water

Meng het maismeel met de olijfolie het zout en het water door het kort te kneden. Het deeg mag niet aan je handen blijven plakken, maar moet vochtig aanvoelen.

Verdeel het deeg in 6 gelijke delen, dus elk ongeveer 50 gr.

Snij 2 vellen bakpapier ter grootte van de tortillapers en leg het bolletje deeg ertussen en druk lichtjes plat. Sluit nu de tortillapers en druk goed. Draai het bakpapier 180° en sluit de pers nogmaals. Nu heb je tortilla’s van ongeveer 13 cm diameter.

Verhit een anti-aanbak pan en leg hierin het geperste deeg, waarvan je één velletje bakpapier hebt verwijderd. Het tweede velletje bakpapier kan je er na een half minuutje af halen. Draai het deeg voorzichtig om en laat bakken tot er lichte bruine vlekjes verschijnen, draai nog eens om. Nu blaast het deeg wat op, haal de tortilla na een 10-tal seconden uit de pan.

Leg de tortilla’s op een bord en dek af met bakpapier, houd ze warm in de oven.

Ingrediënten voor de vulling

400 g buikspek / 250 g maïskorrels uitgelekt, vocht bewaren / 100 g cheddar / 1 avocado / 1 limoen / 2 stengels witte selder / 1 grote ui / 2 tenen look / 1 rode chili peper / 1 kleien groen peper / 3 middelgrote augurken / 50 ml room / boter / olijfolie / 1 el maïszetmeel / 1 tl komijn, gemalen / 2 tl paprikapoeder / 6 kruidnagels / 2 laurierblaadjes / verse koriander / peper / zout

Verwijder het zwoerd van het spek en snij in stukken van ongeveer 4 x 4 cm. Zet een pot op het vuur en verhit hierin een klontje boter met een scheutje olijfolie. Bak het vlees zodat het rondom bruin is en kruid met peper en zout.

Schil ondertussen de ui en snij in de helft. Steek de 6 kruidnagels in één helft van de ui. Voeg dit bij het vlees samen met de in stukken gesneden selderstengels, de grove stukken chilipeper met zaadjes en een geplet teentje look. Overgiet met water tot alles onderstaat en laat één uurtje sudderen onder een deksel.

Als het vlees gaar is haal je het uit het kookvocht, maar bewaar het vocht, dit hebben we dadelijk nog nodig. Snij het vlees in kleinere stukjes, je zal zien dat dit ‘draderig’ wordt. Voor het serveren bak je het bruin in een klontje boter en voeg komijn en paprikapoeder toe, voeg dan 4 el kookvocht toe en laat inkoken tot het bijna volledig opgenomen is door het vlees.

Snipper de tweede helft van de ui fijn samen met een teentje look en een kleine groene peper. Stoof samen glazig in wat boter. Voeg de maïs en de room toe en laat opwarmen. Rasp ondertussen 80 g cheddar en meng hem onder de maïs zodat hij smelt. Roer een eetlepel maïs zetmeel door wat vocht van de maïskorrels en voeg dit toe zodat de saus wat kan indikken. Werk af met sap van een halve limoen, peper en zout

Als laatste nog de avocado in blokjes snijden en mengen met wat grof zout, peper en het sap van de overgebleven helft van de limoen.

Leg de warme tortilla op een bord, vul hem met een lepel mais, wat buikspek en avocado. Snij de augurken overlangs in vier en verdeel over de taco’s. Rasp nog wat cheddar over de taco en strooi er als laatste nog wat korianderblaadjes oven.