dinner fish side dish veggie

Tabouleh met witpunt radijs, gegrilde nectarines en sardines

De zomer is in aantocht, dus het is weer tijd om van de comfortfood over te schakelen op frisse salades met veel verse groenten. Deze tabouleh met witpunt radijs, gegrilde nectarines en sardines is een heerlijke en kleurrijke versie van de Libanese klassieker.

Ingrediënten voor de tabouleh (4 personen)

300 g griesmeel voor couscous / 4 nectarines / 16 witpunt radijzen / 4 lente-uitjes / 10 kerstomaatjes / 2 rode punt paprika’s / koriander / sap van 4 citroenen / olijfolie / zwarte peper / zeezout

Doe voor de tabouleh het griesmeel in een kom en overgiet met ongeveer 500 ml kokend water. Voeg een beetje zout naar smaak toe. Laat het griesmeel 5 minuten zwellen, of tot al het water is opgenomen. Spreidt het uit over een groot bord om snel te laten afkoelen.

Snij de tomaatjes, paprika’s, en de radijzen in kleine stukjes. Een aantal radijzen snij ik in de lengte in 4, een deel van de frisse blaadjes kan je er aan laten, dat geeft straks wat variatie op je bord. Snij ook de lente-uitjes, deze mogen in fijne ringetjes, zowel het groen als het witte gedeelte.

Meng alle gesneden groenten met het afgekoelde griesmeel en voeg het citroensap en een goede geut olijfolie toe. Kruid met peper en zout naar smaak en stort op een serveerschaal.

Voor de gegrilde nectarines warm je een grillpan 5 minuten op hoog vuur. Snij de nectarines elk in 6 partjes en bestrijk ze met wat olijfolie. Grill ze tot er zwarte streepjes zichtbaar zijn. Verdeel de nectarines over de tabouleh en werk af met blaadjes koriander.

Ingrediënten voor de yoghurtsaus

4 el Griekse yoghurt / sap van 1 citroen / 2 el olijfolie / komijnzaad /  1 tl fleur de sel

Rooster de komijnzaadjes in een hete pan tot ze poffen en laat even afkoelen. Meng de overige ingrediënten en voeg de afgekoelde zaadjes toe.

Ingrediënten voor de sardines (4 personen)

12 grote sardines / 1 citroen / olijfolie / peper / 1 tl fleur de sel / koriander

Last de grillpan of hoog vuur warmen, of gebruik de pan die je daarnet voor de nectarines hebt gebruikt. Bestrijk de sardines met wat olijfolie en gril ze aan één zijde tot ze gaar zijn, zo’n 3 à 4 minuten.

Halveer de citroenen en snij dan in dikke schijven, grill ze ook even.

Snij ondertussen wat koriander fijn en strooi dit over de sardines en de citroenen. Kruid nog met verse zwarte peper en zout.