dinner meat

Rundsgehakt met groen pepers en Thaise basilicum

Dit  was één van de eerste gerechtjes dat ik heb mogen proeven bij aankomst in Bangkok, daar noemen ze het Phad Ka-Praow. Het is echt super heet, maar de typisch oosterse smaak die de basilicum aan het gerecht geeft is het zweten meer dan waard.

ingrediënten voor 4 personen

600 g rundgehakt / 10 à 15 kleine groen pepertjes / 6 teentjes look / 2 el oestersaus / 1 el vissaus / 1 el sojasaus / 1 el rietsuiker / een handvol Thaise basilicum / arachideolie

Start met het fijn snijden van de pepertjes en de teentjes look, je kan ze ook fijn stampen in de vijzel, zo zullen de smaken zich meer vermengen tijdens het bakken.

Verwarm de wok op middelhoog voer een voeg een goede scheut arachideolie toe. Fruit hierin de mengeling van pepers en look tot ze wat gaar zijn, voeg dan het rundvlees toe en bak op hoog vuur tot het gaar en mooi bruin is.

Voeg de suiker, oestersaus, sojasaus en vissaus toe en laat de saus een beetje indikken. Net voor het serveren voeg je de fijngesneden Thaise basilicum toe.

Bij dit gerecht serveer je best gestoomde witte rijst, zodat je het hete van dit gerecht wat kan temperen, want dit gerecht is echt wel gemaakt volgens de Thaise normen. Om nog wat extra verkoeling te brengen kan je er de limonade van limoen bij serveren die in Thailand en Vietnam op elke hoek van de straat verkocht wordt. Het receptje vind je in de categorie drinks.

Eén van de vele ‘foodmarkets’ die Bangkok rijk is. Hier werd vooral gedroogde vis verkocht, de sterke geur die hier hing doet denken aan deze van de bekende Thaise vissaus, die ook in dit gerecht verwerkt is.