dinner veggie

Pompoencurry met linzen en groene boontjes

Lang geleden postte ik op instagram een foto van deze pompoencurry, voor dat deze blog online was. Op vraag van een vriendin heb ik het recept terug uitgezocht met dit als resultaat. Deze curry is mijn interpretatie en combinatie van de typische Indische variant die zijn uitgesproken smaak krijgt door het toevoegen van zeer veel kruiden waaronder de mengeling garam masala, komijn en kurkuma. De chilipepers mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

ingrediënten voor 4 personen

1/2 kleine pompoen / een handvol groen boontjes / 1 blik tomatenblokjes / 1 kopje oranje linzen / 3 teentjes look / 1 grote ui / 2 rode chilipepers / 2 el garam masala / 2 tl gemalen komijn / 1 el kurkuma / 350 ml kokosroom / 200 ml water / verse koriander / 2 el ghee

Start met de ui, look en chilipeper fijn te snipperen en aan te stoven in 2 el ghee of wat boter. Als de ui glazig is voeg je de kruiden toe en laat ze even mee bakken.

Kuis de boontjes door de steeltjes te verwijderen en snij de pompoen in blokjes van ongeveeer 2 cm. Voeg ze toe aan de gestoofde ui met kruiden.

Als volgende voeg je de tomatenblokjes, het water en de kokosroom toe. Laat sudderen op een laag vuurtje. Na 10 minuten voeg je de linzen toe. Ze zullen 20 tal minuten nodig hebben om gaar te worden, ondertussen zou de pompoen ook zacht moeten zijn. Als dit niet het geval is laat je alles nog wat langer koken. De linzen zullen dan oplossen in de saus, maar dat is niet erg, ze zorgen zo voor de binding ervan. Roer alles regelmatig, om te vermijden dat de saus aanbrand.

Als alles klaar is kruid je af met zout, peper zal niet nodig zijn, hiervoor hebben de chilipepers al gezorgd, en afwerken met de korianderblaadjes.

ingrediënten voor de citroen-koriander yoghurt

6 el Griekse yoghurt / sap van 1,5 citroen / 5 takjes koriander / 2 tl fleur de sel / 1/2 tl suiker

Voor de yoghurtsaus meng je de Griekse yoghurt met de suiker, zout en het citroensap. Als laatste voeg je de fijngesneden koriander toe. Deze frisse dip, en de basmati rijst die ik erbij serveer, zullen de pikante smaak van de curry een beetje temperen.