dinner veggie

Gele veggie curry met broccoli en boontjes

Ik ben al heel lang verzot op de Thaise curry in al zijn varianten, maar de gele zoals ik hem in Bangkok heb gegeten is toch te pikant voor mij. Op mijn reis door Vietnam en Cambodja afgelopen zomer heb ik de mildere versie van de hete Thaise curry ontdekt, die ook overheerlijk waren. Eigenlijk is het niet zo veel werk om je curry pasta zelf te maken. Op deze manier kan je zelf de heetheid bepalen, zonder te moeten inboeten aan de intense smaken die toch eigen zijn aan dit gerecht.

Ingrediënten voor de currypasta

2 tl kurkuma / 2 tl komijn / snuifje kaneel / 5 cm verse gember geschild / ½ tl garnalenpasta of vissaus / 4 verse limoenblaadjes / 4 tenen look / 1 grote sjalot of 2 kleintjes / 2 gedroogde rode chilipepers

We starten met het maken van de curry pasta. Snij hiervoor de look, de sjalot en de gember zeer fijn, je kan alles ook raspen als je minder tijd hebt.

Verwijder de harde nerf uit de limoenblaadjes en snij ze in zeer fijne reepjes. Ik koop mijn limoenblaadjes bij de oosterse supermarkt, ze worden diepgevroren verkocht en zijn zo thuis zeer lang te bewaren. Snij ook de chilipepers fijn en voeg alles samen met de gember, look en sjalot toe in de vijzel, ook de gedroogde kruiden. Stamp alles fijn tot een homogene massa.

Doe de garnalenpasta in een aluminiumfolie en warm op in een pan, zo wordt de pasta wat vloeibaarder en kam je hem met de curry mengen. Ik gebruik ook soms een el vissaus in plaats van de pasta.

Ingrediënten voor de curry (4 personen)

4 el curry pasta (volgens recept hierboven) / 1 grote broccoli / 200 gr groen boontjes / 400 ml kokosroom / 200 ml water / 4 tl rietsuiker / sap van 2 limoenen / 2 el vissaus / 6 lente uitjes / bussel koriander/ 2 el arachideolie

Voor de bereiding van de curry zet je nu een grote pot of wok op een hoog vuur. Bak in arachideolie de currypasta met het wit van de lente uitjes, in ringetjes gesneden, en de boontjes. Van de boontjes verwijder je eerst het harde steeltje, ik snij ze dan nog eens in de helft, dit et iets gemakkelijker.

Voeg na een 5 tal minuutjes de kokosroom en het water toe en laat dit alles 10 minuten lichtjes pruttelen. Was ondertussen de broccoli en snij in roosjes. Schil de steel van de broccoli en snij hem in kleine blokjes. Voeg nu alles toe an de curry en laat nog ongeveer 10 minuten inkoken tot de saus gedikt is.

Werk af met limoensap, rietsuiker, vissaus, ringetjes lenteui en vers korianderblad. Je kan deze curry met rijst serveren, maar ik maak er deze keer zoete aardappel en halloumi bij. Het recept hiervan vind je ook hier op de blog.