bread lunch veggie

Toast met burrata, tomaten en avocado-spread

Deze toast maak ik regelmatig in het weekend als brunch. Dan is er wat meer tijd, na lekker lang te hebben uitgeslapen, om rustig te ontbijten op het terras in het zonnetje. De smaken doen mij dan ook meteen denken aan zomervakanties in het warme Italië.

ingrediënten voor 2 open boterhammen

2 dikke sneden donker bruin brood / 1 bol burrata / 1 avocado / 1 teentje look / 1 tl mayonaise / citroensap / 10 kers trostomaatjes / 1/2 rode ui / olijfolie / peper / grof zeezout / 4 takjes tijm

We starten met het maken van de toast, zo kunnen ze een beetje afkoelen zodat de avocado-spread niet meteen verkleurd als je hem om de boterham smeert. Verhit hiervoor een grillpan ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Als je geen grillpan hebt kan dit ook in een gewone pan of in de oven. Bestrijk de sneden brood aan twee zijden met olijfolie en gril ze een 2-tal minuutjes per kant.

Plet voor de spread de avocado met een vork, zorg dat je een rijpe avocado gebruikt, voeg wat citroensap, de mayonaise, een beetje olijfolie en wat peper en zout toe. Meng alles goed en zet even opzij. Ik maak mijn mayonaise altijd zelf, dat is helemaal niet moeilijk. Neem hiervoor een ei en voeg dit samen met een el mosterd en wat peper en zout in een hoge beker. Mix met de staafmixer terwijl je zonnebloemolie in een straaltje toevoegt. Doe verder tot de mayonaise de gewenste dikte heeft, dit duurt normaal maar een 10 à 20 seconden. Werk dan af met wat citroensap of natuurazijn.

Verder met de toast, snij de rode ui in fijne halve ringetjes en de tomaatjes in kwartjes. Dit was al de laatste voorbereidende stap. Verdeel over elke gegrilde boterham ongeveer de helft van de spread, leg hierop een halve bol van de smeuïge burrata, werk dan af met de tomaatjes, rode ui en tijm en bestrooi met vers gemalen zwarte peper, grof zeezout of fleur de sel, als je dit hebt, en een scheut olijfolie.