fingerfood fish

Vietnamese springrolls met zalm en sinaasappel

Tijdens de “maand zonder alcohol” profiteer ik ervan om ook gezond te koken. Deze Vietnamees geïnspireerde lenterolletjes zijn gevuld met gemarineerde zalm, sinaasappel en rode ui. Voor de Aziatische toets worden ze afgewerkt met chilipeper, gember en koriander.

ingrediënten voor 8 lenterolletjes

8 rijstvellen / 150 g zalmfilet / 2 sinaasappels / 1 rode ui / 3 cm gember / 1 rode chilipeper / 1 bussel koriander /  3 el sojasaus / 1 el sesamolie / 1 tl zwart sesamzaad

Snij de zalmfilet in plakjes van ongeveer 1/2 cm dik en 3 cm lang. Laat de vis ongeveer een kwartiertje marineren in de sojasaus de sesamolie en voeg de zwarte sesamzaadjes toe.

Ontdoe de sinaasappels van de schil, zodat er geen witte delen meet aan zitten en snij de partjes tussen de vliezen uit.

Snij de rode ui door midden en dan in zeer fijne halve ringetjes, voeg de frambozenazijn en wat zout toe en laat ook een kwartiertje marineren.

Vervolgens de gember schillen en in julienne snijden, doe hetzelfde met de chilipeper, nadat je de zaadjes verwijderd hebt.

Nu zijn alle ingrediënten voor de springrolls voorbereid en kan je beginnen met het weken van de rijstvellen. Vul een schaal met koud water en laat de vellen één voor één 10 seconden weken. Leg ze op een vochtige handdoek tot ze zacht aanvoelen.

Leg op de onderste helft van het rijstvel wat uitjes, gember een chilipeper, plaats hierop 2 plakjes gemarineerde zalm en evenveel partjes sinaasappel, werk af met enkele blaadjes koriander.

Nu kan je starten aan het oprollen van de springrolls. Vouw hiervoor het rijstvel over de vulling en rol voor 1/3 strak op. Vouw dan de 2 zijkanten over de vulling, ongeveer 3 cm, en rol verder op. Het rijstvel zal kleven en de rolletjes zullen hierdoor dicht blijven.

Zo het de eerste springroll is nu klaar. Doe dit nogmaals voor de overige rolletjes.